26 Aralık 2024 Perşembe

Ne Hissederdiniz?

Ülkesinde polis takibatına uğramamak için Mısır'a gitti. “Arkamda polis hafiyesi gezdiriyorlar. Ben, vatanını satmış ve memleketine ihanet etmiş adamlar gibi muamele görmeye tahammül edemiyorum ve işte bundan dolayı gidiyorum.” diye sitem etti.

Mısır'da da pantalon giydiği için kafir olduğu gerekçesiyle sıkıntılı günler geçirdi.

Mısır'da hastalandı. Hastalığı ilerleyince ülkesine geri döndü.

“Şişli Sıhhat Yurdu”na yatırıldı, burada yirmi gün yatarak teşhis ve tedavisi yapıldı.

Mısır'da da kendisini misafir eden Halim Paşa ailesine ait Beyoğlu’ndaki Mısır Apartmanında hazırlanan daireye yerleştirildi.

Bu sırada o dönemdeki Dâhiliye Vekâleti Emniyet Umum Müdürlüğü (İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü) , İskenderiye Konsolosluğu'na O'na ne zaman ve hangi konsoloslukça vize verildiğini sormakla meşgul idi.

1936 yılının 27 Aralık Pazar günü saat 19.45’te ikamet ettiği Mısır Apartımanı’nda vefat etti.

İstanbul gazeteleri O'nun ölüm haberine çok kısa yer verdi.

Ankara’dan Üniversite’ye ve resmi yetkililere tören yapılmaması ve törenlere katılmamaları hakkında emir gönderildi.

Cenazesi Beyazıt Camii avlusuna getirildi. Cenazede çok az kişi vardı.

O sırada bir üniversite öğrencisi cenazeyi tanıdı. Koşarak üniversiteye gitti. O'nun vefat ettiğini haber verdi. "Ders yapılacak gün değil!" dedi.

Gençler cenazeye koştu. Tabutunu, Bayezid Camii avlusundan Kâbe örtüsü ve bayrağa sarılı olarak  Edinekapı’ya kadar el üstünde taşıdı. Edirnekapı’da sevdiği arkadaşı Ahmed Naim Bey’in yanına defnedildi.

Cenazesinde bayrak yarıya indirilmedi.

1938 yılında kabrini yine üniversiteli gençler yaptırdı.

Kimden bahsettiğimi anladınız herhalde. O, bu ülkenin Milli Marşı'nı kaleme alan "Mehmet Akif" idi.

Sahi milli marşını kaleme aldığınız ülkede polis takibatına uğramamak için ülkeyi terk etmek zorunda kalsaydınız siz ne hissederdiniz?

Veteriner Hekim olarak meslektaşı olmakla gurur duyduğum Mehmet Akif'i rahmet ve saygıyla anıyorum.

Oğluna da vefasızlık.

Yıl 1966...
Tercüman gazetesi, Akif’in uyuşturucu bağımlısı oğlu Emin Ersoy’un bir gecekonduda harap halde yaşadığını haberleştirince, Rasim Cinisli (1) ve arkadaşları harekete geçti. Emin Ersoy’u alıp, MTTB’nin spor salonunda bir odayı ona yuva yaptılar. Yatak, yorgan, üstüne kıyafet temin ettiler. Düzgün bir şekilde beslenmesini sağlayarak, uyuşturucudan mümkün olduğunca uzak tutarlar. Ancak 1966 Kasım’ında Cinisli, MTTB seçimini kazanan İsmail Kahraman’a başkanlığı devrederek askere gider. Rasim Cinisli'nin “Bir Devrin Hafızası” adıyla Kasım 2017 de yayınlanan anı kitabından devam edelim:

“Emin Bey, ben askerdeyken adresimi nereden bulduysa bir mektup yazmıştı. Benden sonra MTTB’den kovulduğunu, perişanlık içinde olduğunu ve beni çok özlediğini ifade ediyordu. Maalesef birkaç ay sonra da Tophane’de bir kış günü, açık bir kamyonun karoserinde donmuş olarak bulundu.”

Sokakta yatıp kalkmaya başlayan Emin Ersoy’un ölüm tarihini gazeteler 24 Ocak 1967 olarak yazıyor. Ölümünden kısa süre önce solcu yazar Çetin Altan’ın kapısını çaresizce çalıp “siz ne münasip görürseniz” diyerek para istemesi, Altan’ın cüzdanındakileri vermesi yıllarca konuşulmuş ancak AKP nin Meclis Başkanlığını da yapan İsmail Kahraman’ın yönetime gelince, Ersoy’u sokağa atıp donarak ölümünü hazırlaması nedense “bir sır” olarak kalmıştır.

Gelelim Akif'i dillerinden düşürmeyen AKP iktidarı dönemine...

Mehmet Akif, ilk Meclis’te Burdur vekiliydi. Bu vesileyle 2012 yılında Akif’in şehirde kaldığı söylenen Çelikbaşlar Konağı restore edildi. “Mehmet Akif Ersoy Kültür Evi”ne dönüştürülen bina, küçük bir müzeye çevrildi. Bazı mektup ve evrakların yanı sıra, Akif’in bir de silikon heykeli sergileniyordu.

2018 seçiminde AKP’den milletvekili aday adayı olan eski vali Şerif Yılmaz bir karar verdi. Kültür Evi’nin boşaltılmasını istedi. Artık İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Hizmet Binası olarak kullanılacaktı. Karardan sonra, sergilenen eşyaların ne olacağı endişesi başladı. Neyse ki şehirdeki üniversite devreye girdi. Her şey okula getirildi. Böylece sokağa düşmekten, bodruma atılıp küflenmekten kurtuldu. Bildiğim kadarı ile eşyalar Burdur’daki Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nde  muhafaza ediliyor.
 
Dahası da var.

Her sene 27 Aralık’ta Akif’in mezarı başında yapılan anmaya, İstanbul’un valileri yıllardır inatla gelmemektedir. Bakalım bu sene gelecekler mi.

(1) Rasim Cinisli Milli Türk Talebe Birliği (MTTB)’nin 1965 Mart’ı ile 1966 Kasım’ı arasında başkanlığını yapmıştır.

11 Aralık 2024 Çarşamba

Zorin OS 17.1

Daha önceki yazılarımda da belirttiğim gibi Linux dünyası bizde söylendiği gibi "derya deniz". Bu yazımda size başka popüler bir Linux dağıtımından (distro) bahsedeceğim. Zorin OS.

Zorin OS amacını şöyle tanımlıyor;

"Zorin OS'yi 2008'de tek bir hedefle başlattık: en gelişmiş teknolojiyi herkesin eline ulaştırmak. Teknolojinizin kontrolünü geri alabilmeniz için açık bir ürün yaratmaya inanıyoruz, tam tersi değil. Basitliğe net bir şekilde odaklanarak, sayısız insanın her gün kullanmayı sevdiği güçlü bir bilgi işlem deneyimi yaratmayı başardık."

Zorin OS geliştiricileri "Geleneksel işletim sistemlerine kıyasla muazzam avantajlarına rağmen, Linux'un masaüstü bilgisayarlarda başarılı olmasının önündeki en büyük engelin yeterince kullanıcı dostu olmaması olduğunu fark ettik. Linux tabanlı işletim sistemleri genellikle mühendisler tarafından mühendisler için, normal kullanıcılar pek düşünülmeden inşa ediliyordu. Bunu düzeltmeye karar verdik." diyorlar. Bunda başarlı olmuşlarmı diye sorarsanız bence oldukça başarılılar.

Zorin OS nin en son sürümü Zorin OS 17.1 yayınlandı.  Linux'un güvenliğini ve güvenilirliğini istiyorsanız, ancak yine de kullanmanız gereken Windows uygulamalarınız varsa, Zorin OS 17.1 sizin için ideal işletim sistemi olabilir.


Linux'ta çoğu ücretsiz olan tonlarca uygulama var. Neredeyse her Linux işletim sistemi  uygulama mağazasında, tek bir fare tıklamasıyla yükleyebileceğiniz bir sürü yazılım bulacaksınız. Ancak buna rağmen ihtiyacınız olan bir uyğulamayı veya eşdeğerini bulamama ihtimali her zaman var.

Windows'dan taşınıyorsanız, Windows uygulamalarını Linux'te çalıştırma şansınız elbette yıllardır var. Wine, yıllardır Linux ve Windows uygulamaları arasında bir uyumluluk katmanı olarak hizmet etti. Wine'ı hemen hemen mevcut tüm Linux dağıtımlarına kolayca yükleyebilirsiniz. Wine kullanmak istemiyorsanız, Windows uygulamalarını Linux'ta çalıştırma konusunda çıtayı yükseltmeye çalışan bir Linux dağıtımı olan Zorin OS'a her zaman başvurabilirsiniz.

Ayrıca Linux'ta Windows uygulamalarını çalıştırmayı daha da kolaylaştıran kullanışlı bir uygulama olan Bottles da var. Bottles, kullanıma hazır ayarlar, kütüphaneler ve bağımlılıkların bir kombinasyonu olan "ortamları" kullanarak Windows uygulamalarıyla ilgilenir. Başka bir deyişle, süreci basitleştirmek için Linux'taki Windows uygulamaları için her şeyi bir araya toplar.

Zorin OS 17.1 sürümünün yayınlanmasıyla birlikte Zorin'in geliştirme ekibi, Wine ve Bottles'ı tek bir kurulabilir pakette birleştirerek Windows Uygulama Desteği aracılığıyla Linux'ta Windows uygulamalarının kullanımını daha da kolaylaştırmış.

Bu durum Zorin OS 17.1'i ana işletim sisteminiz olarak benimsemeniz için yeterince ilgi çekici bir sürüm haline getiriyor. Windows uygulamalarına bağımlıysanız ve Linux'un güvenliğinden ve güvenilirliğinden yararlanmak istiyorsanız, Zorin OS iyi tercih olacaktır.

Windows uygulamalarına bağımlı değilseniz, Zorin OS hala olağanüstü bir Linux dağıtımıdır. Sadece son derece yapılandırılabilir olmakla kalmaz, aynı zamanda kullanıcı dostudur ve çalışmaya başlamanız için gereken tüm uygulamaları içerir (LibreOffice, Firefox, Evolution ve Flatpak dahil).

En iyisi Zorin OS yi indirip bilgisarınız aveya sanal makinaya kurun ve bir Linux dağıtımının ne kadar kolay kullanılabileceğini görün. Şimdi birkaç ekran görüntüsüne bakalım.

Linux ile özgür ve güzel günler.




















2 Aralık 2024 Pazartesi

Linux Öğrenmek İçin 9 Neden

Linux öğrenmek için zaman ayırmayı düşünmeniz için birçok neden var. Bu makalede, bunlardan bazılarına değinelim.

Çoğu teknoloji kullanıcısı kullanım kolaylığı ve özelleştirme ister. Böyle bir dünyada Linux öğrenmek zorunludur.

Linux açık kaynak kodludur ve istediğiniz gibi çalışmasını sağlamanıza olanak tanır. Neredeyse her sektörün bir şekilde Linux kullandığını düşünürsek, şu anda ideal işletim sistemi seçimidir.

Süper bilgisayarların ve NASA gibi kuruluşların bile tüm operasyonlarında Linux'a güvenmeleri, onun yararlılığını desteklemek için başka söze gerek bırakmaz.

Peki Linux gerçekten de diğer işletim sistemlerine göre öğrenmeye değer özellikler sunuyor mu?

Bu yazıda, kesinlikle işe yaradığını gösteren dokuz nedeni sıralıyorum.

1. Dünya Linux Üzerinde Çalışıyor

Daha önceki yazılarım da Linux'un nerelerde kullanıldığına dair bir bakış açısı sunmuştum, ama sadece bir bakış açısıydı. Linux kelimenin tam anlamıyla her yerdedir.

Akıllı telefonlarınız veya arka bahçenizdeki CCTV kameranız olsun, gördüğünüz hemen hemen her dijital şey Linux'ta çalışır veya Linux tabanlıdır. En gelişmiş teknolojiden patates donanımına (eski bilgisayarlara verilen bir tanım) kadar hepsi Linux sayesinde çalışabilir.

Açık kaynaklı yapısı, kullanıcıların onu istedikleri her şey için kullanmalarına olanak tanır. Topluluğun yardımıyla, karşılaşılan sorunları çözmek daha kolaydır. Dahası, Linux'un çalışması için genellikle en düşük donanım özellikleri yeterlidir.

2. Güvenlik

Sisteminizi korumanın en kolay yolu antivirüs yüklemek değil, Linux'a geçmektir.


Bilgisayar korsanlarına karşı kaynaklarımız zamanla gelişse de, verilerinizi koruma olasılığı daha yüksek bir işletim sistemi seçmek her zaman daha iyidir.


Popüler Linux dağıtımlarına gelince, kaynak kodları herkese açıktır ve tüm açık kaynak topluluğunun gözü hatalar ve güvenlik açıklarındadır.

Elbette, bu onun aşılamaz olduğu anlamına gelmez. Ancak, bir güvenlik açığı ortaya çıkarılmış olsa bile zamanında yamalar ve güncellemeler aldığı için üstün bir platformdur. Ve Ubuntu gibi LTS (Long Term Support) dağıtımlarıyla, 12 yıla kadar güncellemeler alırsınız (bu macOS veya Windows ile imkansızdır).

Ayrıca, bir adım öteye geçip işleri daha da çılgınlaştıran gizlilik odaklı Linux dağıtımları da (Tails, Qubes OS gibi), vardır . Daha büyük bir öğrenme eğrisi sunarlar, ancak önceliğiniz verilerinizi güvence altına almaksa, seçiminizi yapabilirsiniz.

3. Bakım ve Kurulum Maliyeti

Ücretsiz olarak daha güvenilir bir işletim sistemi edinebiliyorken neden bir işletim sistemi için ödeme yapasınız? Tek yapmanız gereken onu öğrenmek için biraz zaman harcamak ve donanımdır. macOS donanımı pahalıdır, Windows lisansı, antivirüs abonelikleri ve diğerleri açısından çok para gerekir.



Ayrıca, çoğunlukla bir kuruş ödemeden daha uzun süreli yazılım güncellemeleri alırsınız.

Ayrıca, Linux'ta ücretsiz ve açık kaynaklı yazılım bulmak daha kolaydır, çünkü yazılım merkezi bu tür yardımcı programları tescilli veya ücretli olanlardan daha fazla teşvik eder. Bu nedenle, yazılım için ödeme yapma konusunda endişelenmenize gerek kalmaz (ticari bir gereksiniminiz olmadığı sürece) veya ücret alan özel bir araca bağımlı kalmazsınız.

Bu ücretsiz deneyim nedeniyle Linux, çok sayıda sistem kullanan veya eski donanımları çalıştıran öğrenciler ve diğer çalışan profesyoneller için öğrenilmesi gereken bir işletim sistemidir.

4. Meraklı Zihinler İçin Esneklik

Linux'u kurmak, diğer popüler işletim sistemlerinin monoton yapısından farklı olarak, size sonsuz sayıda dağıtım (distro) seçeneği sunar.


Ubuntu, Linux Mint ve Fedora gibi dağıtımların her biri yeni ve benzersiz bir deneyim sunar. Bu sizi taze tutar ve Linux dünyasında her zaman öğreneceğiniz bir şey olduğundan emin olmanızı sağlar.

Eğer yeni bir şeyler denemekten yanaysanız, Linux öğrenmek yapabileceğiniz en iyi şeydir.

Farklı masaüstü ortamları, farklı dosya yöneticileri ve çeşitli paket yöneticileri. Keşfetmek istediğiniz her şey için sonsuz seçeneğiniz var.

5. Eski Bilgisayarların Canlandırılması

Dirilişin gücünü kim istemez? Hayat için geçerli olmasa da bilgisayarlar canlandırılabilir ve bunu yapmanın yolu Linux kullanmaktır.


Çoğu kullanıcı Windows kullandığından, Windows'un en son sürümünü çalıştırmak için gereken gereksinimlerin sisteminizinkini aştığı bir zaman gelir.

Ama henüz o bilgisayarı çöpe atmanıza gerek yoktur.

Linux'un donanım gereksinimlerinin çok düşük olması ve Lubuntu gibi masaüstü ortamlarının çok verimli olması nedeniyle eski bilgisayarlarda çalıştırılması kolaydır.

Yani, sadece işletim sisteminizi Linux ile değiştirmeniz, eski bilgisayarınızı canlandırıp size hatırı sayılır miktarda paradan tasarruf etmenizi sağlayabilir.

6. Gizlilik İhlali Yok

Verilerinizin hedefli reklamlar ve anketler gibi çeşitli amaçlarla toplanması ve kullanılması, çoğu zaman gizliliğinizi sorgulatır.


Microsoft'un Windows'u kullanıcı gizliliğine yönelik tercihleriyle ünlüdür.

Linux'ta durum farklıdır. Ubuntu bazı kullanım verilerini toplasa da (etkinleştirirseniz), bundan her zaman vazgeçebilirsiniz. Sadece Ubuntu'da değil, hiçbir Linux dağıtımında gizli veri toplama mekanizması bulamazsınız.

Bu, verilerinizin kontrolünün sizde olmasını ve verilerinizin nerede dağıtıldığı konusunda tam bir şeffaflık olmasını sağlar.

7. Kariyer Fırsatları

Kişisel kullanımlar için Linux öğrenmek faydalı olduğu gibi, profesyonel anlamda da faydalıdır.

İşe olan ihtiyacın her zamankinden daha fazla arttığı günümüzde, kendinizi sürekli geliştirmeniz ve güncel kalmanız çok önemlidir.


Sistem yönetimi, siber güvenlik, sunucu barındırma veya yazılım geliştirme olsun, Linux öğrenmek kariyerinizin her alanında size yardımcı olabilir .

Bu kariyerler sadece ilgi alanlarınıza hitap etmekle kalmaz, aynı zamanda genellikle iyi ücretlidir ve sektörler arasında talep görür. Bu nedenle, Linux ile birlikte gelen beceriler piyasada uzun süre kalmanızı sağlayacaktır.

8. Topluluk

Bu makalede Linux'un açık kaynaklı yapısından birkaç kez bahsettim, bunun iyi bir nedeni var. Linux'un en büyük satış noktası topluluk desteğidir.


İşletim sistemini daha iyi hale getirmek için çalışan milyonlarca kullanıcıyla, Linux'un bu kadar güvenilir olmasının nedeni şüphesiz budur. İster kullanıcı tabanından, ister geliştirici ekosisteminden bahsedelim, çoğu Linux dağıtımının arkasında büyük bir topluluk vardır. Bu, kolayca öğrenmenize, yardım istemenize ve benzer düşünen insanlarla etkileşime girebileceğiniz bir yer sunmanıza yardımcı olabilir.

Topluluk Linux'u eşsiz kılar.

9. Gömülü Cihazlar ve Kendin Yap Projeleri için Seçim

Raspberry Pi (ve diğer Raspberry Pi alternatifleri ) gibi SBC'leri ((single board computer), tüm bilgisayar elemanlarını tek bir kart üzerinde barındıran bilgisayar türüdür.) kullanarak her türlü DIY projesi için işletim sistemi olarak uygun seçim Linux'tur.

Yani, kendi projelerinizi inşa etmekle uğraşmak istiyorsanız, çözümlerinizi güçlendirmek için Linux'a güveneceksiniz. Yani, Linux öğrenirseniz, inovasyonunuzun yazılım tarafını özelleştirebilir ve inşa etmek istediğiniz şey üzerinde daha iyi kontrol sahibi olabilirsiniz.

Özetle

Yukarıda sıraladığım nedenler buzdağının sadece görünen kısmıdır.

Bazıları Linux öğrenmenin sadece teknoloji meraklılarına göre olduğunu söyleyebilir, ancak bu doğru değildir ve Linux'a aşina olarak çok şey kazanabilirsiniz.

Linux ile özgür ve ağımsız günler dilerim.